Tyxo.bg counter

Брус Лий

( 27.11.1940 – 20.07.1973 )

 

Биография на Брус Лий.


БрДракона Брус Лийус Лий  е роден  на 27.11.1940г. (годината на Дракона) в Сан Франциско, Калифорния, но детството му преминава в Хонг Конг. Всъщност Брус Лий е артистичен псевдоним на световноизвестния киноактьор Лий Юен Кам, смятан от мнозина за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20-ти век.

Брус Лий произхожда от семейсто на актьори, които гастролират често от Хон Конг в САЩ. Майка му Грейс Лий е от смесен брак на германец и китайка, а баща му Ли Хой Чен е китаец. Всичко това спомага за развитието на израстващия Брус Лий да участва в няколко китайски филма още от най-ранна детска възраст.

Малко известен факт е, че още от дете, докато живее в Хонг Конг, Брус Лий изучава усилено Винг Чун – стил Кунг Фу, който допринася изключително много за развитието на талантливия боец и актьор.  Първоначално за кратко тренира в школата на сифу Ип Ман – велик майстор на бойното искуство Винг Чун, а след това продължава при един от най-добрите му ученици и прочут уличен побойник по онова време в Хонг Конг - сифу Вонг Шун Люн.

През 1959 г. Брус Лий заминава за Сиатъл, за да завърши гимназиалното си образование, след което се записва във Вашингтонския университет като студент по философия, където среща бъдещата си съпруга Линда, за която се жени през 1963 г.

След като Брус Лий завършва висшето си образование, започва да участва в редица филми в САЩ и Хонг Конг и така бързо добива голяма популярност.

Междувременно той не спира да тренира и успоредно с актьорската си кариера продължава да учи в няколко школи по бойни изкуства, но нито една от тях не удовлетворява бойната кръв на Брус Лий. Заради това решава сам да изгради, според него, перфектната бойна система, в следствие на което създава три собствени стила. Първо  разработва Тао Кунг Фу, който се базира на стила Винг Чун, съчетан с други Кунг Фу стилове. След това измисля Юн Фан, който е усъвършенстване на неговия Кунг Фу стил, съчетан с елементи от бойни изкуства извън стиловете Кунг Фу, като целта му е да създаде по опростено и практично бойно изкуство в съчетание с подробна тренировъчна система за общо и физическо състояние. Накрая създава стилът Джийт Кун До – това всъщност е философията на Брус Лий за самоусъвършенстване в бойните изкуства, с цел постигане на максимална ефективност. 

Брус Лий създава и множество школи за изучаване на бойни изкуства, като сред неговите ученици са били Стив Маккуин, Джеймс Кобърн, а най-известен е актьорът и шесткратен световен шампион по карате Чък Норис.

Поредното доказателство, че Брус Лий е бил изключително талантлива и всестранно развита личност е фактът, че през 1958 г. става шампион на Хонг Конг по Ча–ча–ча, латиноамерикански танц с кубински произход.

Едни от най-известните филми с участието на Брус Лий са: Батман (1966 - 1967), Големият бос (1970),  Юмрукът на яростта или Яростта да победиш (1971), Пътят на дракона или Яростта на Дракона (1972), Дракона идва или Операция Дракон (1973) и последният и незавършен филм Игра на смърт или Смъртоносна игра.

На 20 юли, 1973, Брус Лий трябва да обядва  с Джордж Лейзънби, играл Джейм Бонд във В тайна служба на Нейно величество през 1969 г. и да обсъдят съвместен филм. Брус Лий не отива в уречения час и когато Лейзънби и агентът на Лий го потърсват в хотелската му стая, го откриват мъртав. Легендата на бойните изкуства е погребан в сиатълското гробище Лейк Вю, като официалното лекарско заключение за причината на смъртта му е – мозъчен оток, в резултат на алергична реакция към обезболяващи медикаменти.

Ако след прочетеното проявявате интерес да тренирате Винг Чун, следвайки линията: Ип Ман -> Вонг Шун Люн, може да ни пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , където ще получите подробна информация за школата ни.