Tyxo.bg counter

Вонг Шун Люн


Биография на Вонг Шун Люн

(08.06.1935 – 28.01.1997 г.)


Учителят Вонг Шун ЛюнВонг Шун Люн е роден на 08 юни1935 г. в Хонг Конг в семейството на потомствени лекари. Първончално дядо му, а в последствие и баща му бил известен лекар практикуващ традиционната китайска медицина. Баща му се казвал Вонг Кей Ят, благодарение на него още като младеж Вонг Шун Люн получил отлично за времето си образование. Той показал завидни познания в областта на литературата, калиграфията и поезията. Вонг бил много адаптивна и търсеща личност и буйният му дух не се задоволил само с тези познания, а се насочил и към изучаването на бойните изкуства. Първоначално изучавал Тай Чи, а след това и бокс.

През 1954 г. Вонг Шун Люн се запознал с Ип Ман, който е велик майстор на бойното изкуство Винг Чун и започнал да тренира в неговата школа едноименния стил. Още през първите месеци направил силно впечатление на Ип Ман със своето постоянство и отдаденост към Винг Чун. През годините Вонг Шун Люн не само тренирал до пълно изтощаване в школата, но и постоянно учавствал в забранени улични схватки, т.н. свободни двубои – провеждани по покриви на сгради, задни дворове или други потайни места в Хонг Конк.  Така тренирайки усърдно и същевременно практивувайки постоянно в реални схватки своя Винг Чун не след дълго станал най-добрия ученик на Ип Ман. Осъвършенствал се до такава степен, че след много обсъждания с учителя си получил разрешение да направи някои малки промени с цел постигане на още по-голяма ефективност на стила.

Ето защо благодарение на самородния си талант в уличните схватки провеждани през 60-те и 70-те години на XX в. във Хонг Конг и усвояването на Винг Чун до съвършенство от учителя си Ип Ман, още приживе Вонг Шун Люн заслужил прозвището Gong Sau Wong т.е. Кралят говорещ с ръцете си. Освен това Вонг Шун Люн е бил прочут и с факта, че на практика откакто усвоил Винг Чун нямал загубена битка, като в повечето случаи двубоите приключвали с до три удара. Имайки предвид и ръстта на Вонг Шун Люн от 167 см. и 55 кг. тегло, успехът в провежданите ожесточени схватки, без правила и предпазни средства се равнявал на героизъм и човешко съвършенство вплетени в едно.

Освен другите си положителни качества Вонг Шун Люн отлично владеел и умението да преподава Винг Чун, така че да го предаде в най - чистата му форма на своите достойни последователи. Това е факт, за който рядко се замисляме и оценяме, но той е основополагащ, защото без правилен подход и точно изградена система за трениране можеш да се луташ от школа в школа и никога да не се докоснеш до същността на даден стил, а също така и да се загуби от есенцията на самия стил и той да стане по-нееефективен, което за Винг Чун е недопустимо.

През годините Вонг Шун Люн посветил в стила множество хора, които след време се пръснали по цял свят. Един от най-известните, талантливи и упорити ученици, който се обучавал при него в продължение на 6 години е легендарния Брус Лий. Други известни във Винг Чун средите имена, които са минали през закалката на Вонг Шун Люн са хора като: Филип Баер, Гари Лам, Дейвид Питърсън и много други.

През годините Вонг Шун Люн хвърля изключително много усилия да популяризира Винг Чун. Обикаля по цял свят и изнася много семинари на които не пести сили и енергия. Заснемат се и редица клипове с практически упражнения и бойни сцени показващи детайли от самия стил, нещо което преди това никой не е смеел да покаже толкова открито. Така Вонг Шун Люн става един от основните виновци за популяризирането на стила Винг Чун в цял свят.

Освен отличен практик Вонг Шун Люн имал своя теория как да се възприема стила Винг Чун, като смятал, че той е по скоро умение, отколкото изкуство. Вонг твърдял: „Ако А и Б трябва да се бият и Б е нокаутиран, то всеки разбира, че победител е А. Има победител, има и победен. Докато в музиката, вие можете да харесвате свиренето на китара на някого или да не го харесвате и това няма значение, тъй като това е изкуство вие не можете да докажете, че една картина или музикално парче са по-добри от други. В Кунг Фу обаче можете да докажете уменията си по неоспорим начин! Това е разликата... в другите изкуства, красотата може да е в очите на наблюдаващия, но в бойното изкуство единствения съдник е дали то върши работа или не”. Подобни изказвания звучат правдоподобно от устата на Вонг Шун Люн, който със сигурност има бойния опит, с който да подкрепи убежденията си.

На 28 януари 1997г. след 16 дни прекарани в кома Вонг Шун Люн завършва земния си път.

Днес не трябва никога да забравяме основната концепция на системата на Вонг Шун Люн Винг Чун, която той споделил пред Дейвид Питърсън – един от неговите добри ученици, а тя гласи: „Ако искаш да развиеш твоя Винг Чун трябва да запазиш една формула в мислите си – дали идеята, която искаш да развиеш го прави по-прост, по-директен и по-ефикасен!”.

Ако след прочетеното проявявате интерес да тренирате Винг Чун, следвайки линията: Ип Ман -> Вонг Шун Люн, може да ни пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , където ще получите подробна информация за школата ни.