Tyxo.bg counter

Филип Байер

Биография на Филип Байер.

 

Филип БайерФилип Байер е роден на 5 февруари 1956г. в Германия. Още от юноша започва да проявява засилен интерес и да практикува бойни изкуства. В начало на 70 – те години на XX в. в Германия нямало много информация за различните бойни изкуства и повечето школи били за японски и корейски стилове, като трениращите в повечето случаи се наричали каратисти. До 1976г. Филип Байер тренира Шотокан карате, а след това до 1979г. тренира Таекуондо.

През 1979г. Филип Байер присъства на една презентация на Винг Чун и веднага е заинтригуван от стила в който открива много от нещата, които до сега са му липсвали. Впечатлен от ефективността му, Филип Байер започва да го изучава усилено в Германия в единствената съществуваща там по това  време школа. Пъровоначално китайския боен стил - Винг Чун е приет с известни резерви в Германия, но с времето благодарение на множество демонстрации нещата се променят.

През 1980 г. Филип Байер загубва лявата си ръка до китката и тогавашните му треньори не пожелават да го тренират повече на Винг Чун, тъй като смятали, че здравословното му състояние не позволява. Филип Баер обаче се оказал един изключително упорит и амбициозен млад мъж, който на пук на всички решил да направи още един опит да изучава Винг Чун, но този път при най-добрите - в Хонг Конг.

След като пристигнал в Хонг Конг, Филип Байер посетил няколко школи по бойни изкуства, но не останал много впечатлен от видяното. През 1983г. търсенето му обаче било възнаградено и съдбата го срещнала с един от най-добрите майстори по Винг Чун, а именно майстор Вонг Шун Люн, който през януари 1983г. приема амбициозния германец за свой ученик. Вонг Шун Люн взел проблема с ръката на Филип Байер присърце и му изготвил индивидуална програма за тренировки. Майстор Вонг не си спестил да разясни и всички специфики и тънкости на стила, така че Филип Баер да е напълно информиран за Винг Чун и да вникне в същността му, а не да живее с представите си от Германия. Така благодарение на благоразположението на Вонг и способността му да обеснява системата Винг Чун, Филип Байер успял да получи безценна информация.

По късно през същата 1983 г. Филип Байер се завърнал в Германия и с получените познания в Хонг Конг успял да убеди мнозина в ефективността на традиционния Винг Чун. Отново през 1983г. основал и "Ving Tsun Martial Art Association" (VTMAA), за да може да запази място на стила Винг Чун по Вонг Шунг Люн  в Европа.

Филип Байер често пътува до Хонг Конг при своя учител и дори го обеждил да идва веднъж годишно в Германия за да презентира тънкостите в стила Винг Чун.

През 1990г. Филип Баер основава Европейската Винг Чун Асоциация, която има за цел да запази и представи традиционния Винг Чун.

Вонг Шун Люн и Филип БайерВ днешно време Филип Байер продължава да разпространява Винг Чун стила  по цяла Европа, а от 2010 г. насам се състояха и няколко семинара в България на които се видя, че е достоен наследник на Вонг Шун Люн.

Наистина Филип Байер е една одухотворена личност от която може да се види и научи изключително много за Винг Чун стила, който за него се е превърнал в начин на живот. Той е един добър учител и личност, която чрез своята воля, талант и постоянство е успяла да надмогне човешките си проблеми и да заеме достойно място в пиедестала на бойните изкуства.

Ако след прочетеното проявявате интерес да тренирате Винг Чун, следвайки линията: Ип Ман -> Вонг Шун Люн, може да ни пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , където ще получите подробна информация за школата ни.