Tyxo.bg counter


Чък Норис

 

Биография на Чък Норис


Световно известният американски актьор Чък Норис, е една от многото личности, които са изучавали стила Винг Чун. Тое е роден в Райън, Оклахома през 1940 г. и истинското му име е Карлос Рей Норис. Син е на Уилма и Рей Норис. Дядото по бащина линия (емигрант) и бабата по майчина линия са от ирландско потекло, докато бабата по бащина линия и дядото по майчина са индианци от племето Чероки. Чък Норис има двама по-малки братя, Вийланд и Аарон (продуцент в Холивуд). Когато Чък Норис е на 16 години родителите му се развеждат и той се мести в Канзас, а после в Калифорния, с майка си и братята си. Детството си описва като мрачно. Той не бил атлетичен, а стеснителен и посредствен. Другите деца му се подигравали заради неговия смесен произход и той си мечтаел да набие мъчителите си. Норис споменава в автобиографията си, че баща му имал сериозен проблем с алкохола и все едно го е нямало докато растял. Той признава, че е обичал баща си, но не го е харесвал. Все пак заявява, че той  съжалява за човека, защото „той си е бил просто такъв, и изпускал много.“

По-късно през 1958 г. Чък Норис влиза във военновъздушните сили на САЩ като въздушен патрул и е бил изпратен в базата Осан, Южна Корея. Там той получава прякора си „Чък“ и започва тренировките си по Танг Су До (Tang Soo Do), което довежда по-късно до получаването на черен колан в това бойно изкуство и създаването на Chun Kuk Do („Universal Way“) стила. Създава образователната асоциация United Fighting Arts Federation (Федерация на бойните изкуства) и „KickStart“ (известна преди като „Kick Drugs Out of America“ — Да изритаме наркотиците от Америка), програма в началните и средни училища насочена да даде на децата в риск основа в живота, постигната чрез бойните изкуства.

Чък Норис се жени за Даян Холичек през 1958 г., а през 1963 г. се ражда тяхното първо дете — момче на име Майк. Дъщеря му Дина се ражда през 1964 г. от жена, за която той не е женен. Следва вторият син  Ерик,  роден от жена му през 1965 г.
През 1962 г. Чък Норис е освободен от военна служба и работи за Northrop Corporation, като отваря верига от училища за карате.

В началото на  60-те, специалистите по източни единоборства в Америка били много малко и поддържали близки приятелски контакти по между си. Те били учили по различни места - Япония, Корея, Китай, Европа, но завърнали се в САЩ тренирали заедно, обменяли опит, откривали първите школи и всички се наричали каратисти, но всъщност се занимавали с Кунг Фу, тайландски бокс, таекуондо и редица други бойни изкуства. Чък Норис също се наричал каратист.

Не след дълго Норис открил първата си школа и станал професионален треньор. Учениците му ставали все повече, известността му растяла, дори го поканили в телевизията за реклама на марка одеколон. На снимките за клипа той изпочупил такова количество дъски и тухли, че завинаги загубил интерес към разбиването на предмети, и не демонстрирал тази дисциплина дори и във филмите си.

През 1965 г. Чък Норис започва да се състезава и на 24-ти ноемрви 1968 г. печели в Професионалния карате шампионат за средна категория, която успява да задържи шест поредни години.

През 1969 г., печели тройната карате корона за най-много победи през годината, и Боец на годината от Списание Черен Колан.

Американците обичат гръмките названия, но първите фул-контакт състезания с право могат да се приемат за световни първенства, защото до тогава професионални фул-контактни двубои не се провеждали никъде. Така, че Чък Норис, като един от пионерите на професионалните занимания с карате и кикбокс, напълно е заслужил титлите си. Също както и уважението, защото тогава хората, които доброволно се съгласявали да се бият по твърде суровите правила -  при това срещу няколко десетки долара, не били особено много.

През 1965 г., точно след първата победа на първия турнир, Чък се запознал с Брус Лий. Благодарение на него попаднал в киното - три години по-късно Брус го поканил на снимки в свой филм, в малката роля на мълчалив телохранител, който по сценарий произнася само една фраза. Дебютът не бил много успешен. Затова пък във втория си филм – Дракона идва – успял да направи впечатление с ролята на наемен убиец, загинал от ръката на главния герой – Брус Лий.  През 1972 г. Чък Норис участва във филма Пътят на дракона, озаглавен Завръщането на дракона в САЩ, който се определя като началото на изгряването му като звезда. В Азия Норис все още е известен основно с тази си роля. През 1974 г., Маккуийн го подкрепя да започне актьорски уроци в MGM. Чък Норис се оттегля от състезанията.

Чък Норис участва през 1977 г. в Breaker! Breaker!, и последвалите филми The Octagon (1980), Око за око (1981), и Самотния Вълк Маккуейд които доказват неговия потенциал за генериране на приходи.

През 1984 г., Норис участва в Missing in Action, първият от серия спасяване на пленник от войната тематични филми около войната във Виетнам. През следващите четири години, Чък Норис става най-ярката звезда на Cannon films, с участия в осем филма, включително Код на мълчанието, Делта Форс, и Firewalker. Много от споменатите филми са продуцирани от брат му Аарон, както и няколко от епизодите на Уолкър, Тексаският рейнджър, чиито снимки продължават от 1993 г. до 2001 г.

След 30 години брак, Чък Норис и Холечек се развеждат през 1988 г., През ноември 1998 г. той се жени за бившия модел Джена О'Кели, родена през 1963 г. и 23 години по-млада от Норис. О'Кели имала две деца от предишен брак. Тя ражда близнаци през 2001 г.: Дакота Алан Норис (момче) и Данилий Кели Норис (момиче).

Шесткратен световен шампион по карате за професионалисти, холивудска кинозвезда, създател на множество телевизионни предавания, издател на собствено списание, автор на седем книги – това е Чък Норис...

Ако след прочетеното проявявате интерес да тренирате Винг Чун може да ни пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , където ще получите подробна информация за школата ни.